Replik på nyligen publicerade insändaren "Barn förtjänar politiker som tar ansvar".
Vi inom barn- och utbildningsförvaltningen vill bemöta den oro som väckts kring förändringen av organisationen inom Pedagogiskt Centrum. Först och främst vill vi klargöra att syftet med förändringen är att fler elever ska få tillgång till det stöd de behöver – inte färre.
Bakgrunden till beslutet är att vi ser en ökad efterfrågan på särskilt anpassad undervisning. Därför utvecklar vi nu grundskolans organisation genom att starta kommunövergripande särskilda undervisningsgrupper, så kallade KÖSU-grupper, på flera grundskolor i Eskilstuna. Dessa grupper kommer att rymma max 10 elever och ha anpassade lokaler, med personal som har specialkompetens för att stötta elever med exempelvis autism och andra neuropsykiatriska svårigheter.
Det är viktigt att understryka att förändringen inte innebär att eleverna ska placeras i stora klasser. Tvärtom – genom KÖSU-grupperna kan vi skapa mindre sammanhang nära ordinarie skolverksamhet, vilket ger fler möjligheter till inkludering, delaktighet och ökad undervisningstid.
Elever med de allra största behoven kommer att fortsatt få sin undervisning på Skjulstaenheten, där delar av Pedagogiskt Centrum finns i dag. Vi gör förändringen stegvis och med största varsamhet, med målet att trygga övergången för varje enskilt barn.
Gällande beslutets process: det har framförts påståenden om bristande politisk förankring. Faktum är att ändringen av delegationsordningen, som insändarskribenten nämner i sin text, handlade om att skolchefen, i stället för rektorerna, skulle fatta beslut om mottagande av elever från andra kommuner – en justering som inte påverkar beslut om placering inom Eskilstuna kommun. Alla efterfrågade handlingar har också överlämnats till de personer som begärt dem.
Vidare kommenterar insändarskribenten den barnkonsekvensanalys som genomförts. Barnkonsekvensanalysen har beaktat att målgruppen är elever med sociala, emotionella eller neuropsykiatriska svårigheter. Att elever med intellektuell funktionsnedsättning omnämns beror på att det historiskt sett funnits, och potentiellt kan finnas, elever med IF inom verksamheten som sedan går vidare till anpassad grundskola.
Vi har stor förståelse för att den här förändringen som vi nu gör är svår att hantera, särskilt eftersom den påverkar de elever som är mest sårbara. Men vi är övertygade om att det kommer innebära bättre stöd för fler barn i Eskilstuna – både nu och framåt.
Alla barn har rätt till det stöd de behöver, och vårt ansvar är att organisera detta på bästa sätt utifrån dagens behov och resurser. Och det kommer gynna alla invånare i Eskilstuna som har sina barn i de kommunala skolorna.