Vi på akuten går på knäna

Mälarsjukhusets akutmottagning. Arkivbild.

Mälarsjukhusets akutmottagning. Arkivbild.

Foto: Malin Johansson

Insändare2025-05-20 20:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som arbetar på akutmottagningen på Mälarsjukhuset har nyligen fått nya scheman inför sommaren. Våra arbetspass har kortats ner, men veckoarbetstiden är densamma. Det innebär att vi nu måste arbeta fler dagar i månaden än tidigare. Detta på grund av bristande bemanning och kompetens.

Resultatet? Mindre återhämtning, fler arbetsdagar, och en ökad belastning på personalen – både fysiskt och mentalt.

Förändringen har införts utan tillräcklig information, dialog eller dokumenterad riskbedömning, vilket strider mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Det här är inte bara en fråga om arbetsmiljö. Det handlar också om patientsäkerhet. En utarbetad personalstyrka som får mindre vila och återhämtning mellan passen riskerar att begå misstag. I vården kan sådana misstag få allvarliga konsekvenser. Det är inte den vård våra patienter förtjänar i den redan nu högt belastade vården på akutmottagningen. Vi går på knäna.

Vi som arbetar nära patienter varje dag behöver få vara med i beslut som påverkar både vår hälsa och vår förmåga att ge trygg och säker vård.

Ska vi verkligen ha en akutmottagning där personalen inte ges rätt förutsättningar att orka – varken i vardagen eller i längden? För oss handlar detta om mer än scheman. Det handlar om att bli lyssnad på, att orka i längden – och att kunna ge en trygg och säker vård till våra patienter. När arbetsgivaren pressar schemat och arbetsmiljön, är det både vi i personalen och patienterna som får betala priset.