Ultraprocessad mat – en vĂ€rsting för hĂ€lsan

Personer som konsumerar stora mÀngder ultraprocessade livsmedel har högre risk att utveckla cancer, men i den svenska lÀkarutbildning ingÄr inte kostutbildning, menar insÀndarskribenten.

Personer som konsumerar stora mÀngder ultraprocessade livsmedel har högre risk att utveckla cancer, men i den svenska lÀkarutbildning ingÄr inte kostutbildning, menar insÀndarskribenten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

InsÀndare2023-03-24 07:17
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Cancerfallen ökar stadigt sedan lĂ„ng tid. Diabetes typ tvĂ„ har ökat mycket under senare Ă„r. Ett flertal matallergier har visat en kraftig ökning. ADHD, demens etcetera blir allt vanligare. Region Sörmlands vĂ„rd Ă€r hĂ„rt belastad och vĂ„rdköerna Ă€r lĂ„nga. Den hĂ€r utvecklingen kan inte fortsĂ€tta sĂ„ hĂ€r. Vi mĂ„ste vĂ€nda trenden, stĂ€rka hĂ€lsan, minska Region Sörmlands vĂ„rdbelastning och kostnader. 

För att göra det har vi att se pÄ orsaken till sjukdom. Till exempel sÄ visar flera forskningsstudier att risken för flera sjukdomar ökar om man Àter mycket ultraprocessad mat. Ultraprocessad mat Àr livsmedel som fÄtt en industriell bearbetning och har en innehÄllsförteckning med ingredienser som inte finns hemma i köket. Syftet med ultraprocessade livsmedel Àr ofta att skapa produkter med lÄng hÄllbarhet och vanligen Àndra pÄ fÀrg, smak och/eller konsistens sÄ produkten blir tilltalande och lÀtt att konsumera. Enligt Livsmedelsverket och forskningsstudier Àr nÄgra exempel pÄ ultraprocessade livsmedel: industriellt tillverkat godis, lÀsk, energidrycker, glass, chips och fabrikstillverkade kakor, frukostflingor, korvprodukter och pulvermat som soppor.

I en ny stor brittisk forskningsstudie publicerad i högt ansedda The Lancet analyserades kosten och hĂ€lsan hos 197 426 deltagare, varav 54,6 procent kvinnor, i Ă„ldern 40–69 Ă„r under 9,8 Ă„r. Man fann att personer som konsumerade stora mĂ€ngder ultraprocessade livsmedel hade högre risk att utveckla cancer generellt. För varje 10 procents ökning av ultraprocessad mat ökade den totala cancerrisken med 2 procent och speciellt Ă€ggstockscancer med 19 procent. Enligt forskningsstudien har ultraprocessade livsmedel dĂ„lig nĂ€ringskvalitet, innehĂ„ller ofta höga halter av salt, socker och ohĂ€lsosamma fetter samt lĂ„ga nivĂ„er av fiber, vilket ökar risken för fetma. Det Ă€r en riskfaktor för mĂ„nga typer av cancer. Ultraprocessade livsmedel kan ocksĂ„ innehĂ„lla cancerframkallande tillsatser, dĂ€rtill kemikalier som bildas under den industriella livsmedelstillverkningen och Ă€mnen frĂ„n förpackningar.

Men enligt forskningsstudien i The Lancet Àr Ätminstone 50 procent av cancerfallen möjliga att förebygga och dÀr Àr en hÀlsosam mat nyckeln! SÄ sammantaget val av kost har stor betydelse för hÀlsan.

I lÀkarutbildningen i Sverige har sedan lÀnge det mesta av kostutbildningen tagits bort. SÄ dagens lÀkare med svensk lÀkarutbildning har inte utbildningsgrund frÄn lÀkarutbildningen att sÀga nÄgot om lÀmplig kost för sina patienter. Bara lÀkare har lÀkarutbildning och kan se mÀnniskans helhet. En dietist har inte lÀkarutbildning. SÄ en viktig grund för bÀttre hÀlsa, minskad risk för sjukdom och kostförÀndring vid sjukdom vore att Äterinföra kostutbildning i den svenska lÀkarutbildningen. Kan vi vÀnda den ökande trenden med sjukdomar, sÄ minskar vi mycket lidande och Region Sörmland fÄr minskad vÄrdbelastning och lÀgre kostnader.