Nimby-tänket i Näshulta gör mig så less

På Kafjärden utanför Eskilstuna står flera stora vindkraftverk. Skribenten, som bor i närheten, störs inte alls av dessa och tycker att även Näshultaborna kan vara med och bidra till elproduktionen.

På Kafjärden utanför Eskilstuna står flera stora vindkraftverk. Skribenten, som bor i närheten, störs inte alls av dessa och tycker att även Näshultaborna kan vara med och bidra till elproduktionen.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2025-03-19 12:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morse (läs: 17 mars) kunde de som lyssnade på Sveriges Radio P1 höra att sökningar online via AI-chatbot kan kräva tio gånger mer el än en motsvarande sökning på din vanliga sökmotor, med resultatet att alltmer av vår producerade el går till datacenter. 

Näshulta fick för ett tag sedan en välbehövlig utbyggnad av fiber med statliga stödmedel, varpå det jublades friskt i diverse media. Lika friskt jublas det inte när det ska varas med och bidras till nämnda elproduktion (läs: uppförande av vindkraftverk).

Först jämrades det över att det inte fanns någon dialog med boende i närheten. Inbjudan till samråd skickades till samtliga inom tre kilometer, men då var problemet "att det inte bor så många inom tre kilometer". Vidare har det reserverats emot bland annat ljud, ljus och det eländiga faktum att de kommer att synas.

Själv bor jag på Kafjärden, inom två kilometer från de 150 meter höga vindkraftverken som byggdes här nyligen. Det jag hör en typisk dag är grannarnas grästrimmers, däckens friktion mot asfalten på väg D953 och utropen från travet de dagar kusarna springer. Vet ni vad jag inte hör ett smack från? Vindkraftverken!

Ljuset då? Hindersbelysningen säger att vindkraftverk mellan 45-150 meter ska förses med blinkande medelintensivt rött ljus. I en enkätstudie från 2021 för en utvärdering av den upplevda störningen av just hindersbelysning upplevde 81,4 procent av de boende inom sex kilometer att den medelintensiva belysningen var positiv eller inte störande. Motsvarande siffra för högintensiv belysning var 77,8 procent. Personligen kan jag bara instämma med majoriteten svarande, det medelintensiva röda ljuset någon kilometer bort stör mig avsevärt mycket mindre än en fullmåne eller grannens lykta på garageuppfarten.

Fallande fastighetspriser är ett annat problem. Jag undrar om inte inställningen till detta är just vad som får fastighetspriserna att falla. Oron och den negativa synen på vindkraft blir ett självförverkligande i sig, i stället för att inta en något mer neutral eller rent av positiv position. Har vi därutöver folkvalda representanter som retoriskt frågar sig hur det blir om man förlorar flera hundratusen i fastighetsvärde, möjligtvis baserat på en enda studie (KTH-2021) som blivit ett slagträ i debatten, så krattar man inte direkt manegen för framtida vindkraft. I Finland, som exempel, fann man inte alls samma samband mellan vindkraft och dess påverkan på närliggande fastighetsvärden.

Det finns utmaningar med vindkraft. Att den inte är planerbar, att den tar död på en avsevärd mängd fåglar, att rotorbladen inte med lätthet kan återvinnas med mera. Men jag blir också utled på detta Nimby-tänk där man minsann är positiv till vindkraft, bara inte just här, där jag (nästan) är.

Men jag är glad för Näshultaborna att de kan fira med bubbel och annat, kanske medan de frågar en AI-bot via sin statsfinansierade fiber hur man bäst förhalar införandet av ett vattenskyddsområde ämnat just för dem.

Fotnot: "Nimby" är en akronym, och står för "not in my backyard".