KronfÄgel: Försöker alltid ha en dialog med myndigheter

Vi fortsÀtter gÀrna dialogen med Signar MÀkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras.  Skriver Göran Hallinder, Produktionsdirektör, KronfÄgel.

Vi fortsÀtter gÀrna dialogen med Signar MÀkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras. Skriver Göran Hallinder, Produktionsdirektör, KronfÄgel.

Foto: Amelie von Essen

InsÀndare2020-10-07 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik pÄ nyhetsartikeln "Flera anstÀllda pÄ KronfÄgel drabbade av campylobacter" publicerad 3/10.

SmittskyddslĂ€kare Signar MĂ€kitalo har rĂ€tt i att campylobacterinfektion Ă€r en allvarlig sjukdom. Vi arbetar hĂ„rt för att skapa en sĂ€ker arbetsmiljö och har noggranna rutiner för att följa upp varje enskilt fall som kommit till vĂ„r kĂ€nnedom. Vi försĂ€krar att varje fall tas pĂ„ allvar men vi mĂ„ste Ă€ven ta allvarligt pĂ„ vĂ„ra medarbetares personliga integritet och kan dĂ€rför inte i media kommentera personalĂ€renden. Vi Ă€r en stor arbetsgivare pĂ„ en relativt liten ort dĂ€r rykten lĂ€tt kan spridas. Det vill vi inte medverka till.

Det Ă€r trĂ„kigt att lĂ€sa att MĂ€kitalo haft flertalet möten men valt att inte inkludera oss. Vi försöker alltid ha en öppen dialog med olika myndigheter. Han gör ocksĂ„ ett anmĂ€rkningsvĂ€rt uttalande som antyder att vi skulle skicka ut produkter som inte Ă€r sĂ€kra. Det Ă€r en allvarlig och grundlös anklagelse. LivsmedelssĂ€kerhet Ă€r ett delat ansvar; vi som producent mĂ„ste se till att vĂ„ra produkter Ă€r sĂ€kra men konsumenterna mĂ„ste ta ansvar för sin del. Kyckling Ă€r en kĂ€nslig rĂ„vara som i alla tider behövts hanteras med god kökshygien och tillagas rĂ€tt. Till exempel ska inte kyckling och grönsaker hanteras pĂ„ samma skĂ€rbrĂ€da, den mĂ„ste vara genomstekt och man mĂ„ste diska noggrant i hett vatten. 

 Campylobacter Ă€r en jordbakterie som finns naturligt runt omkring oss. De vanligaste smittkĂ€llorna Ă€r grönsaker, fĂ„gel och förorenat vatten. Svenska livsmedel har oerhört lĂ„ga nivĂ„er, faktum Ă€r att de aldrig har varit sĂ„ lĂ„ga som nu. JĂ€mfört med Europa Ă€r Sverige ett av de lĂ€nder som ligger absolut lĂ€gst. Vi kontrollerar noga genom prover vid flera tillfĂ€llen under produktionens gĂ„ng, bland annat vid slakt och pĂ„ transportkĂ€rl, och följs upp av myndigheter och vĂ„r branschorganisation Svensk FĂ„gel.

Vi fortsÀtter gÀrna dialogen med MÀkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras. VÄrt gemensamma mÄl Àr naturligtvis att ingen alls ska drabbas av infektion. BÀsta och snabbaste vÀgen dit gÄr genom samarbete.