Paret är i 85-90-årsåldern och mannen har haft behov av hemtjänst sen flera år, nu fem gånger per dygn. Det innebär att många har parets hem som sin arbetsplats. Många olika hjälpare har det varit under åren, flera bra med god kompetens, en del med brister, som alltid när många är inblandade, trots att kontinuitet är ett viktigt kvalitetsmått.
Under senaste två månaderna sedan kommunen tog tillbaka hemtjänsten i Strängnäs i egen regi från tidigare privat utövare har han haft 53 (!) olika personer som utfört dessa tjänster. I snitt en ny vårdgivare per dag. De nya har ibland inte klart för sig vad de skall göra och får introduceras i uppgifterna av hustrun, som liksom många anhörigvårdare är helt slutkörd. Då huvuddelen av personalen inte har svenska som modersmål blir det ofta svårt med kommunikationen, även om man har god vilja. Senaste vårdplanering gjordes för mer än två år sedan och sen dess har vårdbehovet ökat.
I ett reportage i Strengnäs Tidning nyligen berättade en erfaren samordningssköterska i primärvården att man tidigare haft regelbundna träffar angående äldre med nya vårdbehov. Nu är man hänvisade till kontakt via kommunens kontaktcenter och det som tidigare kunde lösas direkt kan nu ta upp till en vecka att lösa.
Den stackars underchef som ställdes till svars beklagade situationen och sade att man var överhopade med ärenden och hade svårt att rekrytera personal.
De flesta i personalen kämpar på och gör så gott de kan och ibland mer än så, men ändå blir det inte alls bra för vårdtagaren.
En kommun har några kärnuppdrag: vård-skola-omsorg. Alla innefattar mänskliga kontakter öga mot öga. Det är alltså personalintensivt och det kostar många skattekronor. Hur man lyckas lösa dessa uppgifter varierar mycket mellan i övrigt jämförbara kommuner. Strängnäs kommun rasar mot botten i rankingen.
Exemplet ovan ur verkligheten är ett mycket beklagligt utfall av beslutad politik som sen genomförts av kommunens förvaltning. Då jag tillhör gruppen 40-talister, riskerar jag liksom några tusen andra Strängnäsbor, att av åldersskäl få behov av kommunens hemtjänst vilket är mycket oroande. Man verkar inte kunna lita på att få värdig vård när man behöver det.
I en så toppstyrd kommun som Strängnäs måste frågor ställas till den högst ansvarige kommunchefen Lars Ekström. Varför har det blivit så här när kommunen återtagit hemtjänsten? Hur ser planen ut för att ge Strängnäs kommun en hemtjänst av god kvalitet?