Det hör inte till vanligheterna att Moderaterna vill införa inskränkningar i äganderätten. För två år sedan tillsatte dock den M-ledda regeringen en utredning med just det syftet. Utredningen ska presentera sitt förslag i början på maj i år. Direktiven från regeringen är tydliga. Det ska bli lättare för bostadsrättshavare att hyra ut sina lägenheter i andra hand. Regeringen kan till och med tänka sig att andrahandsuthyrning i vissa fall ska kunna göras helt utan styrelsens tillstånd.
Detta är helt fel väg att gå!
Det finns i dag cirka 1,2 miljoner bostäder i Sverige som är upplåtna med bostadsrätt vilket utgör cirka 25 procent av hela bostadsbeståndet. Det är bostadsrättsföreningarna som äger sina fastigheter inklusive alla lägenheter, och inte den enskilde bostadsrättshavaren. Vad den enskilde medlemmen har köpt är rätten att disponera sin lägenhet och ett delägarskap i bostadsrättsföreningen. Varje förening sköts av en styrelse som utses vid årsstämman och som huvudsakligen består av medlemmar i föreningen. Det finns i dag drygt en kvarts miljon personer som har styrelseuppdrag i sina bostadsrättsföreningar. Dessa medlemmar lägger ner ett mycket stort arbete till en i de flesta fall väldigt låg ersättning.
Hur många av alla dessa bostadsrättsföreningar vill nu att det ska bli lättare för bostadsrättshavarna att hyra ut sina lägenheter i andra hand, i vissa fall även utan att styrelsen gett sitt godkännande?
Kan inte vara mer än ett fåtal.
I åtskilliga bostadsrättsföreningar har man de senaste åren i stället fört fram krav på att få utökade möjligheter att säga upp kriminellt belastade personer samt neka kriminella medlemskap. Sedan halvårsskiftet 2024 är det möjligt för ägare till hyreshus att säga upp kriminella hyresgäster. Den möjligheten vill givetvis även bostadsrättsföreningarna ha.
De senaste åren har alltför många bostadsrättsföreningar drabbats av sprängningar, skjutningar och annan kriminalitet. I Linköping drabbades en förening av ett sprängdåd trots att polisen övervakade den aktuella lägenheten och i Akalla sprängdes ett våningsplan och hela trappuppgången blev förstörd. Styrelseledamöterna blev i de fallen ställda inför helt andra problem än de kunnat föreställa sig när de blev invalda i styrelsen.
Landets bostadsrättsföreningar behöver omgående utökade möjligheter att neka kriminella medlemskap samt att säga upp kriminella som redan bor i våra föreningar. HSB har tidigare föreslagit att bostadsrättshavare ska vara skyldiga anmäla inneboende i föreningens lägenheter till styrelsen för att få bättre kontroll över vilka som bor permanent i föreningen. Detta krav stämmer väl överens med regeringens vilja att få bättre kontroll över att de personer som är skrivna på en adress faktiskt även bor där.
En bostadsrättsförening vill och måste ha kontroll över vilka som bor i föreningen. Detta löser naturligtvis inte alla problem som kan uppstå men det är en av flera avgörande faktorer för att kunna skapa trygghet i föreningens bostadsområde. Föreningarna vill sannolikt inte heller ha en hotellverksamhet typ Airbnb i sina bostadsområden. Det krävs inte mycket fantasi för att inse att utökade möjligheter till andrahandsuthyrning utanför styrelsens kontroll ökar risken för att ännu fler lägenheter kommer användas av kriminella som flyktlägenheter eller depåer för exempelvis vapen och narkotika.
Nej, regeringen, inför inga begränsningar i äganderätten. Lägg ner den pågående utredningen eller ge den nya direktiv att i stället utreda och föreslå utökade möjligheter för bostadsrättsföreningar att öka tryggheten i sina områden.
Om några föreningar i stället vill införa generösare regler för andrahandsuthyrning i sina bostadsområden är det lätt gjort. Det krävs redan i dag bara en motion till årsstämman och ett majoritetsbeslut i sann demokratisk anda.
Peter Hellsten, Strängnäs
Fd stadsbyggnadschef i Tyresö kommun och med uppdrag i ett 30-tal bostadsrättsföreningar under årens lopp