Fler dietister i kommunerna spar pengar och lidande

Kjell Olsson, ordförande för professionsföreningen Dietisternas riksförbund och Frida Lawenius, förbundsdirektör Naturvetarna.

Kjell Olsson, ordförande för professionsföreningen Dietisternas riksförbund och Frida Lawenius, förbundsdirektör Naturvetarna.

Foto: Privat/Katarina Bengtsson

InsÀndare2023-12-22 18:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svenskarna blir allt Ă€ldre. Antalet personer som Ă€r över 60 Ă„r har ökat med 65 procent sedan 1970-talets början och ökningen Ă€r störst för de över 90 Ă„r som idag Ă€r mer Ă€n dubbelt sĂ„ mĂ„nga. Av cirka 303 000 invĂ„nare i Södermanlands lĂ€n Ă€r drygt 69 000 över 65 Ă„r.

UndernÀring Àr ett vanligt och allvarligt problem nÀr vi blir Àldre. Sjukdom, funktionsnedsÀttning och lÀkemedel kan pÄverka aptit, smak, lukt, energi- och nÀringsbehov och förmÄgan att Àta. Ensamhet pÄverkar ocksÄ vÄr aptit.

Över hĂ€lften av alla riskbedömningar inom Ă€ldreomsorgen visar pĂ„ risk för undernĂ€ring. Trots att det finns effektiva Ă„tgĂ€rder som kan sĂ€ttas in saknar mĂ„nga kommuner idag fördjupad kompetens. I Södermanland gĂ€ller det fem av nio kommuner, enligt kommundietisternas nĂ€tverk.

Det senaste Ă„rtiondet har antalet kommunanstĂ€llda dietister halverats och alla arbetar inte inom Ă€ldreomsorgen. Knappt var femte kommun i Sverige har idag en dietist anstĂ€lld och var tredje saknar tillgĂ„ng till legitimerad hĂ€lso- och sjukvĂ„rdspersonal med fördjupad kompetens om att förebygga och behandla undernĂ€ring, visar SKR:s statistik. 

UndernÀring orsakar stort mÀnskligt lidande. Det fÄr ocksÄ stora hÀlsoekonomiska konsekvenser. Minskad muskelmassa, ökad fallrisk och försÀmrad sÄrlÀkning Àr dels symtom pÄ undernÀring, dels riskfaktorer för olyckor, sjukdom och försÀmrad hÀlsa. DÀrför Àr det viktigt att tidigt upptÀcka och ÄtgÀrda risk för undernÀring.

Behandling av undernÀring krÀver samarbete mellan dietist och andra professioner dÀr alla kan bidra med sin specialistkompetens för bÀsta möjliga vÄrd. Dietistens unika kunskap om nutritionsspecifika ÄtgÀrder Àr en nyckelkomponent.

Med fler dietister i kommunerna kan vÄra Àldre fÄ en förbÀttrad livskvalitet och en bÀttre vÄrd och omsorg. Det spar bÄde pengar och onödigt lidande.

TillgÄngen till fördjupad kompetens för att förebygga och behandla undernÀring i kommunerna behöver regleras och följas upp nationellt sÄ att fler kommuner fÄr incitament att anstÀlla dietister.