Förhandlingarna vÀntas inledas i Är, enligt handelsminister Liz Truss, som sÀger att medlemskapet medför lÀgre tullar för biltillverkare och whiskyproducenter.
Till skillnad frÄn medlemskapet i EU innebÀr medlemskap i frihandelsavtalet inte att britterna tappar kontroll över sina "lagar, grÀnser eller pengar", uppger det brittiska handelsdepartementet.
"Visar ambition"
PremiÀrminister Boris Johnson sÀger i ett uttalande att ett Är efter att britterna lÀmnat EU sÄ byggs nya partnerskap som innebÀr "enorma ekonomiska fördelar för det brittiska folket".
"Att ansöka om att bli det första nya landet att gÄ med i CPTPP visar vÄr ambition att göra affÀrer enligt bÀsta villkor med vÄra vÀnner och partners över hela vÀrlden och att vara en entusiastisk förkÀmpe för global frihandel", sÀger Johnson.
CPTPP sjösattes i slutet av 2018 och bestÄr av Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore och Vietnam. Att ett europeiskt land söker medlemskap i en Stillahavsallians kan tyckas mÀrkligt, men brittiska Pitcairnöarna, som ligger i södra Stilla havet, kan göra att landet slÀpps in i vÀrmen.
BegrÀnsande fördelar
USA skulle frÄn början ha varit med i det som dÄ kallades TPP-avtalet, men Trumpregeringen drog sig ur. CPTPP Àr en reviderad variant av det avtalet.
BBC uppger att fördelarna med att gÄ med i frihandelsavtalet Àr begrÀnsade. Storbritannien har redan handelsavtal med de flesta lÀnderna i gruppen, eller för samtal med dem. Endast nio procent av den brittiska exporten gÄr till CPTPP-lÀnderna, vilket Àr mindre Àn Storbritanniens export till Tyskland.