Tungt tryck på ny lättakut

Den 16:e januari blev Mariefreds vårdcentral en lättakut. Det innebär att det går att vända sig med enklare åkommor till en öppen läkarmottagning utan att behöva ringa eller boka tid innan.– Det är högt tryck och folk vet definitivt att vi finns till, säger verksamhetschefen Anders Furuhammar.

Anders Furuhammar är verksamhetschef på vårdcentralen i Mariefred.

Anders Furuhammar är verksamhetschef på vårdcentralen i Mariefred.

Foto:

Övrigt2018-03-23 06:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Vi valde att bli lättakut för att möta den oro som finns bland befolkningen rörande lättare åkommor. Det kan handla om akuta infektioner, halsont eller smärta i rygg och nacke. Patienten som vänder sig till lättakuten ska inte ha haft besvären i mer än två veckor, säger Anders Furuhammar som är verksamhetschef för vårdcentralen i Mariefred.

Lättakuten på Mariefreds vårdcentral har tillgång till tio doktorer och femton distrikts- eller sjuksköterskor. Hyrläkare anlitas i en begränsad utsträckning.

– Det är väldigt många föräldrar som kommer hit med sina barn och jag tror att det beror på en större oro i samhället än tidigare. Många vågar helt enkelt inte fatta beslut själva.

Hosta, snuva och feber är de allra vanligaste åkommorna som folk söker hjälp för. Anders Furuhammar menar att det inte är bra att komma för tidigt för att få hjälp. Det kan resultera i att provtagningar inte visar något och utan en tydlig diagnos blir det inte någon behandling. Vid halsont och feber rekommenderar han de grundläggande tipsen om att ta febernedsättande, dricka varmt och att vila.

– Vi vet att det tar tid att bli av med en infektion. Har den inte klingat av efter fem dagar så kan det vara lämpligt att ta kontakt med lättakuten, säger han.

Den som vänder sig till lättakuten ska alltid registrera sig på en dator och där svara på några frågor om varför de söker vård och vilka symtom de har. Därefter får patienten träffa en sjuksköterska som bedömer vilka undersökningar som behövs och om en läkare måste kopplas in.

– Patienten måste vara listad på den här vårdcentralen för att vara berättigad till hjälp på lättakuten. Besöket är avgiftsfritt och recept hämtas ut på valfritt apotek.

Lättakuten som har öppet varje vardag mellan 13 och 15.30 tar i snitt emot 20 patienter om dagen. Så här i influensatider har det varit många fler besökare i väntrummet.

– Det kan vara lång väntetid. De senaste veckorna har det varit extra hög belastning och en timmes väntan är inte ovanligt. Högst tryck är det på måndagar och fredagar, berättar Anders Furuhammar.

Lättakut

Det finns 27 vårdcentraler i landstingets regi i Sörmland. På åtta av dessa finns lättakuter.

Till lättakuten går det att vända sig med enkla akuta åkommor som inte är äldre än högst två veckor.

Till lättakuten kan du gå utan att boka tid om du är listad på den vårdcentralen.

Lättakuten hjälper till med akuta besvär som bland andra: Feber-hosta-snuva, allergi och insektsbett, smärta i knä, rygg, axel eller besvär med urinvägar.

Källa: Landstinget Sörmland