Den senaste tidens utveckling för lÀrare i den svenska skolan Àr orovÀckande. Arbetsbelastningen ökar och lönepÄslagen har varit blygsamma.
Trots att lÀrarlönerna haft en positiv utveckling de senaste Ären, har vi endast sett en ÄterhÀmtning, inte uppvÀrdering, av lÀraryrket. Om den positiva löneutvecklingen nu avstannar, kommer vi aldrig kunna lösa lÀrarbristen.
Sverige Àr ganska ensamt i sitt slag att ha fÄtt kritik frÄn OECD för att lÀrarlönerna varit för lÄga. Detta efter att OECD fick utvÀrdera den svenska skolan efter det rekordlÄga PISA-resultatet 2012. Enligt OECD hade lÀnder med goda skolresultat högre lÀrarlöner Àn Sverige. Att lyfta lÀrarkÄren lönemÀssigt var dÀrmed helt centralt.
I dag, ett halvt decennium senare och efter att staten tagit större ansvar för lÀrarlönerna, ligger ingÄngslönen för en högstadielÀrare i Sverige en bit över genomsnittet i OECD. DÀremot Àr löneutvecklingen fortsatt mycket sÀmre jÀmfört med andra OECD-lÀnder. Mer behöver göras, ingen enskild ÄtgÀrd eller punktinsats kan rÀtta till decennier av försummelse. UppvÀrderingen av lÀraryrket mÄste fortsÀtta under lÄng tid.
DÀrför Àr det oroande att kommunernas kassakistor nu ekar tomma. Detta Àr uppenbart nÀr man granskar löneutvecklingen bland LÀrarnas Riksförbunds medlemmar Är 2019. Utfallet Àr faktiskt det sÀmsta sedan 2012.
Av de 160 kommuner som rapporterat in lönerna ligger Sveriges rikaste kommun, sett till kommuninvÄnarnas ekonomi, Danderyd, pÄ jumboplatsen. DÀr ger man lÀrarna och studie- och yrkesvÀgledare ynka 1,67 procent i lönepÄslag. Vilken ekonomisk kris som kommunen Àn hamnat i sÄ Àr det ett riktigt skamligt utfall.
Men det finns ocksÄ föredömliga exempel. Det högsta utfallet ser vi i Trosa som för andra Äret i rad valt att satsa pÄ sina lÀrare. DÀr fÄr förbundets medlemmar en löneökning pÄ 4,4 procent i snitt. Det Àr sÄdana siffror som vi skulle behöva se i hela landet. Det Àr dÀr alla behöver hamna om vi pÄ allvar ska bekÀmpa lÀrarbristen.
Sett till hela riket sÄ ligger löneökningarna för LÀrarnas Riksförbunds medlemmar i genomsnitt pÄ 2,6 procent. I Eskilstuna kommun ser vi att löneutvecklingen Àr 3,15 procent, vilket Àr alltför lÄgt om kommunen ska kunna behÄlla och locka till sig legitimerade lÀrare.
Lönen Àr inte allt, att komma till rÀtta med en ohÄllbar arbetsbelastning Àr ocksÄ en ödesfrÄga. Men lönen Àr en betydelsefull faktor. LÀrare mÄste fÄ en livslön som gör det mödan vÀrt att utbilda sig till lÀrare.
Trosa-exemplet visar att det finns kommuner som förmÄr att prioritera skolan och satsa pÄ lÀrarna. Av allt att döma kommer det nu mer pengar frÄn staten till kommunerna 2020. Dessa mÄste satsas pÄ skolan och lÀrarkÄren.
Alla Sveriges elever har rÀtt till legitimerade lÀrare. Samtliga kommuner mÄste ta detta ansvar 2020. Endast sÄ kan vi mota lÀrarbristen.
à sa Fahlén
Förbundsordförande för LÀrarnas Riksförbund
Ulrika Rytterström
Kommunombud i Eskilstuna, LÀrarnas Riksförbund