Handen upp, vem Àlskar regionens sparpaket?

Foto:

GÀstkrönika2023-11-21 12:45
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kommunal kÀnner sorg över regionekonomin. Det Àr fullt förstÄeligt. Sparpaket Àr alltid jobbiga och de tar kraft. LÀget prövar politikerns förmÄga att prioritera. En facklig organisation som Kommunal har att markera för sina intressen, de egna medlemmar kan komma att beröras. Det blev en tyst minut utanför Sörmlands Museum, som ocksÄ Àr del av Region Sörmland, nÀr regionfullmÀktiges ledamöter samlades för att klubba budgeten för nÀsta Är.

Handen upp, vem Ă€lskar regionens sparpaket? I princip ingen. För det Ă€r som det Ă€r. FöretrĂ€darna för regionledningens fyra partier hade mycket hellre styrt i medvind. Oppositionen, som ocksĂ„ behöver ge sina förslag pĂ„ kostnadsminskningar och avgiftshöjningar, hade fördragit ett lĂ€ttare lĂ€ge att opponera i.  

Region Sörmland har levt över sina tillgĂ„ngar – och det kostar pĂ„. Flödet av skattemedel frĂ„n staten under pandemibekĂ€mpningen minskade drivkrafterna att söka kostnadseffektiviseringar i vardagen. Det bromsades inte i tid. Ekonomin gick inte ihop ens före valet. ÅtgĂ€rder för att fĂ„ ned kostnaderna borde ha sjösatts redan under förra Ă„ret, före valet. Det hade inte gjort mindre ont dĂ„, men det hade gett en nĂ„got vettigare startstrĂ€cka. 

Kostnadsminskningarna – och intĂ€ktsökningarna – Ă€r pĂ„ allvar. DĂ€remot Ă€r det inte givet att varslet omvandlas till exakt det antalet tjĂ€nster och personer. Regionledningen har ocksĂ„ varit noga med att markera att en prioriteringsordning, att det som Ă€r vĂ„rdgivande ska vĂ€rnas sĂ„ lĂ„ngt som möjligt. Ett extra fokus i förĂ€ndringarna kommer att beröra Ă€n de yrkesroller som aktivt utför vĂ„rd i vardagen. Kommunals oro Ă€r lĂ€tt att förstĂ„. Fackförbundet Vision har i SN markerat för sina medlemmar med administrativa uppdrag: att administration inte automatiskt försvinner med administratören. 

Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ att regionen omsĂ€tter en hel del personal varje Ă„r. Det Ă€r i runda tal ungefĂ€r 800 personer, folk som byter jobb eller gĂ„r i pension. Det Ă€r fler tjĂ€nster Ă€n vad som finns i varslet. Det ger en bild av det stora verksamhetspussel som regionledningen – politiker och tjĂ€nstemĂ€n – har att lĂ€gga. Under förĂ€ndringsarbetet har de ocksĂ„ att lyssna pĂ„ invĂ€ndningar som kommer fram, exempelvis inför centraliseringen av den psykiatriska slutenvĂ„rden. 

undefined
Kommunal protesterar mot storvarslet i Region Sörmland, utanför Sörmlands Museum dÀr regionfullmÀktige hade budgetmöte. Flera oppositionspolitiker passade pÄ att möta demonstranterna i kylan, bland andra Monica Johansson (S) och Lotta Back (V).

En del att det som pressar ekonomin Ă€r följder av en skakig konjunktur och hög inflation. Den utvecklingen kan bli lugnare framöver, men inget Ă€r givet. Obehagliga överraskningar Ă€r alltid obehagliga. 

En motvikt hade kunnat vara höjda, permanenta statsbidrag frÄn regeringen, fast genomlysningen av regionens verksamheter hade varit nödvÀndig ÀndÄ. Under det arbetet mÄste förstÄs berörda fackliga organisationer fÄ bidra med sina förslag. Tills vidare Àr det klokt att ha is i magen och invÀnta mer de genomarbetade förslagen. Oavsett om det berör sjukhusen, vÄrdcentralerna, administrationen och kommunikationen, muséet, folkhögskolorna eller naturbruksgymnasiet.

Olof Jonmyren Àr politisk redaktör pÄ centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten har tidigare publicerats dÀr