Regionledningens neddragningar drabbar kvinnor

S-kvinnor Sörmland Àr bekymrade över neddragningarna i vÄrden.

S-kvinnor Sörmland Àr bekymrade över neddragningarna i vÄrden.

Foto: Eira Desax

InsÀndare2024-03-25 10:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ nĂ€ra hĂ„ll kan vi i Sörmland se, hur politiska beslut om neddragningar i vĂ„rden pĂ„verkar kvinnors arbetsmiljö – inte minst genom ett omfattande varsel av vĂ„rdpersonal. Vi ser ocksĂ„ hur dessa beslut aktivt försĂ€mrar den jĂ€mlika vĂ„rden. SĂ€rskilt tydligt blir det nĂ€r man i Region Sörmland som styrs av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och VĂ„rd för pengarna, nu lĂ€gger fram förslag som i förlĂ€ngningen hotar en tillgĂ€nglig vĂ„rd för kvinnor och att förlossningen i Nyköping stĂ€ngs ner.

Ett beslut som dessutom skapar konsekvenser i form av ökade utslĂ€pp med fossila brĂ€nslen nĂ€r varje patient mĂ„ste transportera sig strĂ€ckan Nyköping till Eskilstuna och tillbaka igen. 

Nyköping Àr en vÀxande kommun, dÀr sjukhuset tar emot patienter frÄn den södra delen av lÀnet. Det Àr med oerhörd besvikelse och en stor oro, vi ser nÀr den moderatledda-regionledningen vÀljer att gÄ vidare med Ànnu ett beslut som direkt drabbar kvinnor. S-kvinnor i Sörmland uppmanar dÀrför vÄra manliga beslutsfattare i Region Sörmland att tÀnka om och göra rÀtt. Lyssna pÄ, och respektera de kvinnor ni företrÀder och deras rÀtt till en jÀmlik vÄrd och trygga arbetsvillkor.

I alla tider har vi kvinnor fĂ„tt kĂ€mpa för vĂ„ra rĂ€ttigheter. För jĂ€mlika villkor och förutsĂ€ttningar i samhĂ€llet. Visst har vi kommit lĂ„ngt, men det finns fortfarande saker att göra, och i vissa delar av samhĂ€llet rör vi oss bakĂ„t istĂ€llet för framĂ„t. SĂ€rskilt tydligt blir det nĂ€r vi ser SD-regeringens prioriteringar som sĂ€rskilt drabbar kvinnor.  

Kvinnors rĂ€ttigheter, dĂ€r rĂ€tten till jĂ€mstĂ€llda arbetsvillkor, att fĂ„ vĂ„rd och jĂ€mlika livsvillkor bör vara nĂ„got vi alla efterstrĂ€var – för oss som lever och verkar nu och genom de förutsĂ€ttningar vi för vidare till vĂ„ra barn. Den sakteliga nedmonteringen av vĂ„rden och kvinnors rĂ€ttigheter bidrar till stormsteg bakĂ„t i samhĂ€llsutvecklingen. SD-regeringen och den moderatledda regionledningen driver sĂ„dan politik som aktivt och medvetet motverkar ett jĂ€mstĂ€llt samhĂ€lle, vilket kommer fĂ„ allvarliga konsekvenser i framtiden.